Ázsiai víziagáma  
 

Physignathus cocincinus

 
  Vizi agáma  
 

Ázsia honos, Délkelet-Ázsiában , Thaiföld , Kambodzsa , Vietnam és Dél- Kína lakója, a felnőtt pédányok 60-70 cm-re nőnek. Táplálására rovarokat (pl. tücsök, sáska, csótányok, lisztkukac és gyászbogárlárva) adjunk. Kiegészítésként még adhatunk napos egeret is. Fontos számukra a víz, mert előszeretettel fürdenek a terrárium vizes medencéjében. Hosszú életű intelligens hüllők a vízi agámák.

 
  Párduckaméleon  
  Furcifer pardalis  
  Párduckaméleon  
  Madagaszkár esőerdeiben él, fő élőhelye Madagaszkár, de Reunion és Mauritius szigetén is honos. A meleg párás környezetet kedveli. A sisakos kaméleon mellett egyik leggyakrabban tartott kaméleonfaj. Tartása nem jelent különösebb nehézséget. Tenyészett példányaihoz, már viszonylag olcsón hozzájuthatunk. Táplálására szinte minden beszerezhető rovar megfelel. Fontos a napi itatás, valamint a rendszeres Uv fény biztosítása. Emellett a vitamin és kalciumpótlás elengedhetetlen.  
  Argentin teju  
  Tupinambis marianae  
  Argentin teju  
  Ahogy neve is mutatja az argentin teju Argentína lakója. Argentína erdős területein találjuk meg. 1.5 méterre is megnő, ezért tágas terráriumot készítsünk számára. A fiatal példányok kezdetben rovarokat, majd napos egeret fogyasztanak. A felnőtt példányokat különböző kisemlősökkel (pl. egér, patkány ) etethetjük.  
  Sisakos kaméleon  
  Chamaeleo calyptratus  
  Sisakos kaméleon  
  Élőhelye Jemen délnyugati és Szaúd-Arábia déli részének tengerparti területei. A kaméleonok legismertebb fajainak egyike. Hazánkban talán a leggyakrabban tartott és szaporított faj. Viszonylag rövid életű állatok, a hímek 4-5 évig, míg a nőstények 2-3 évig élnek. Rovarevők, emellett fogyasztanak némi zöldet is pl. salátát, tyúkhúrt. Természetesen ízlésük egyedenként változik, megpróbálhatunk különféle gyümölcsöket adni számukra! Nagyon fontos számukra egy UV fényforrás! Emelett szintén fontos a folyamatos kalcium és vitamin adagolás! Rendkívűl gyorsan növő gyíkok, egy éves korukra ivaréretté válnak. Naponta itassuk őket permetből, mivel inkább a mozgó vizet találják meg. Érdemes a permet mellett egy lapos tálkában vizet biztosítani számára.  
  Leopárdgekkó  
  Eublepharis macularis  
  Leopárd gekkó  
 

Ázsia lakója. Eredeti élőhelye: Ázsia: Irak, Irán, Afganisztán, India, Pakisztán, Türkmenisztán.Száraz és félszáraz sivatagi területeken él, de szereti a talaj menti párát. Felnőtt kori mérete 25 cm farokkal együtt. A kezdő gyíktartók figyelmébe e fajt szoktuk javasolni. Kézbevehető, kis testű látványos külsejű gekkó faj. Emelett könnyen táplálható tücskökkel, lisztkukaccal, gyászbogárlárvával, és nem utolsósorban szaporítása is egyszerűnek mondható! Hosszú életű állatok általában 8-10 évig élnek!

 
  Szakállas agáma  
  Pogona vitticeps  
  Szakállas agáma  
  Ausztrália lakója, ez a kedves tekintetű gyíkfaj. Ausztrália középső, illetve keleti részén (a Simpson-sivatag és a Nagy Artézi-medence vidékén) honos; a füves pusztákat, illetve a félsivatagi körülményeket kedveli. Hatalmas elterjedési területe az oka annak, hogy ez a legváltozatosabb ausztráliai agámafaj. Méretét tekintve 35- 40 cm a végleges hossza. Alapvetően rovarevő, erre utal erőteljes állkapcsa és fogai is! Viszont növényi eredetű táplálékot is igényel. A fiatalok nem minden estben fogyasztanak zöldet, azért nem kell feladni, próbálkozni kell mindennel. Kedvelt csemegéjük a sült sütőtök, narancs, mandarin, körte, dinnye stb.  

Vissza