Szárazföldi teknősök

Cakkos teknős

Geoemyda splengeri

Cakkos teknős

Délkelet Ázsiában található meg. Nevét a páncél hátsó részénél megfigyelhető cakkos bevágásról kapta. Táplálására puhatestűek, giliszta, rovarok, napos egér és különféle zöldségfélék felelnek meg. A terrárium egy részét tartsuk nedvesen, a másik részén biztosítsunk számára egy szárazabb területet. Talajnak megfelel a balti tőzeg.

CITES köteles!

Szegélyes teknős
Testudo marginata
Szegélyes teknős

Görögország déli részén, Albániában és Kréta szigetén fordul elő, szárazabb füves területeken. Európa legnagyobb szárazföldi teknőse. A felnőtt példányok páncélhossza eléri a 40-45 cm-t. Táplálásánál ügyeljünk arra, hogy szinte csak növényi eredetű táplálékot kapjon kedvencünk, mert az állati fehérje hatására növekedési ritmusuk felgyorsul, páncéljuk torzul. Táplálásukra a frissen szedett zöld a legalkamasabb (pl. tyúkhúr, gyermekláncfű, lóhere stb. ) A téli időszakban saláta, kínai kel, uborka és más lédús gyümölcsök alkalmasak táplálására.

CITES köteles!

Görög teknős
Testudo hermanni boettgeri
Görög teknős

A Görög teknős a leggyakrabban hazánkban tartott szárazfölditeknős. Kereskedelmi forgalomban a boettgeri alfajjal találkozhatunk leggyakrabban. Széles az elterjedési területe. Romániában, Bulgáriában egyaránt fellelhető, de találkozhatunk vele Dél-Franciaországban, Szardínián és Korzikán is. A felnőtt nőstények 25-30 cm-re nőnek, míg a hímek a 20 cm körüli páncélhosszt érik el. Növényevő, számára csak minimálisan biztosítsunk állati fehérjét! Tartására nappal 28-30 fok, míg éjszakára 20 fok körüli hőmérséklet megfelelő. Téli pihenőre szüksége van, ezért teleltetést igényel! Táplálására frissen szedett zöld ( pl. tyúkhúr, gyermenkláncfű ) a legmegfelelőbb. Kedvelik a salátát, különböző gyümölcsöket is. A salátával a téli időszakban vigyázzunk, mert gyakran vegyszeres. A frissen vásárolt salátát hagyjuk 4-5 napig fonnyadni, és ezt követően kínáljuk fel a teknősnek. 

CITES köteles!

Indiai csillagteknős
Geochelone elegans
Csillagteknős

India lakója a csillagteknős. Élőhelye India, Pakisztán délkeleti része és Sri Lanka. Nevét a páncélon elhelyezkedő rajzolatokról kapta. Növényevő faj, kiegészítésként csigákat is fogyaszt. A megfelelő hőmérséklet és az UV fény elengedhetetlen számára. A terrárium hőmérséklete átlagosan 30-32 ’C, lokálisan ( helyenként ) a 38 ’C-ot is elérheti. Éjszakára se csökkenjen 22 ’C alá. 

CITES köteles!

Sugaras teknős
Astrochelys radiata
Sugaras teknős

Madagaszkáron honos szárazföldi teknős faj. Madagaszkár déli-délnyugati száraz területein található meg. A hímek nagyobbak a nőstényeknél. Súlyuk a 20 kg-ot is elérheti. Növényevő teknős faj, táplálékát zömében fűfélék alkotják, kiegészítésként fogyaszt gyümölcsöket is. 

CITES köteles!

Párduc teknős
Geochelone pardalis
Párduc teknős

Afrikában honos. Afrika Keleti és Déli szavannás területein él. Tartására tágas, meleg terrárium szükséges. Méretében, Afrika legnagyobb szárazföldi teknősét a sarkantyús teknőst (G. sulcata) követi a maga 70 cm hosszúságával.
Táplálására zömében fűfélék alkalmasak, melyet kiegészíthetünk különféle gyümölcsökkel.

CITES köteles!

Szenes teknős
Geochelone carbonaria
Szenes teknős

A szenes teknős Dél-Amerikában honos. A felnőtt példányok páncélhosszúsága eléri a 60 cm-t. Fontos számára a magasabb páratartalom és a 28-30 ’C-os nappali hőmérséklet, amely éjszakára se csökkenjen 20 ’C alá. A növényi táplálék mellett, sok állati fehérjét fogyaszt. A nyári időszakban amennyiben biztosítunk számára külső kifutót, éjszakára ne hagyjuk kint kedvencünket, az éjszakai lehűlés miatt. 

CITES köteles!

Gyémántteknős
Malaclemmys terrapin.
Gyémántteknős

A nőstények nagyobbak a hímeknél. Lábain úszóhártya feszül, ezáltal jól úszik. Étlapján elsősorban halak, rákok, csigák és különféle rovarok szerepelnek. Élőhelye az Atlanti óceán Észak Amerikai partvidékén át, Massachusetts, Mexikói öböl és Dél-texas. Félsós és sós vízben egyaránt megtalálható. 

CITES köteles!

Vizi teknősök
Közönséges pézsmateknős
Sternotherus odoratus
Közönséges pézsmateknős
Észak-Amerika lakója. Akár a kezdő teknőstartóknak is ajánlott a közönséges pézsmateknős. Kis mérete és könnyű tartása miatt terjedt el a teknőstartók körében. A felnőtt példányok a 12-14 cm-es páncélhosszúságot érik el.
Tartására egy 60x 30 cm-es alapterületű akvaterrárium megfelel. Biztosítsunk számára kimászót, ami lehet egy nagyobb faág vagy egy nagyobb kő. Szinte mindent elfogyaszt. A frissen kelt példányok kezdetben vörösszúnyoglárvát és tubifexet fogyasztanak. Majd táplálásukra adhatunk fagyasztott halat, lisztkukacot és más rovartáplálékot is. A csigákat és a napos egeret is előszeretettel fogyasztják.
Királyteknős
Graptemys kohni
Királyteknős
Észak-Amerika déli részén és Közép Amerikában honos. A közönséges tarajos teknős vagy más néven királyteknős, a sárgafülű ékszerteknős mellett, egyik legkedveltebb, legismertebb vízi teknős faj. A fiatal példányokat kezdetben fagyasztott hallal tápláljuk, a hiánybetegségek megelőzése végett. A nagyobb példányoknak már adhatunk kiegészítésként rovarokat, napos egeret is. A felnőtt példányok 20 cm-es nagyságot érnek el.
Sárgafülű ékszerteknős
Trachemys scripta scripta
Sárgafülü ékszerteknős

USA déli részén fordul elő.Nagyobb tenyésztelepeken több ezres számban tenyésztik. A vörösfülű ékszerteknőst e faj váltotta fel a kereskedelemben, mivel Európa és Ázsia szerte a vörösfülű annyira elszaporodott, hogy már veszélyeztette az élőhelyi faunát.A felnőtt nőstények 30- 35 cm hosszúra nőnek, míg a hímek 20- 25 cm nagyságúak.Gyakori a scripta és az elegans alfajok keveréke. Fiatalkorban sok fehérjét igényelnek. Táplálékúl rovarok, puhatestűek, halak, férgek, kisegerek szolgálnak.Idősebb korukra egyre több növényi eredetű táplálékot igényelnek

2017 január 1-én hatályba lépett kormányrendelet már a Trachemy scripta összes alfajának értékesítését tiltja, ezért a Sárga fülű ékszerteknős kereskedelmünkben sem elérhető!

Vissza